Jdi na obsah Jdi na menu

Vzpomínka bývalé žákyně

23. 4. 2009
PŘÍSPĚVEK SLEČNY ELIŠKY ( 22 LET )
Když se řekne "vesnická škola", lidé si dnes často představí zařízení nevalné úrovně, kde se děti pod vedením učitelů bez odpovídající kvalifikace naučí s bídou číst a psát. Ambiciózní rodiče pak raději posílají své prvňáčky do městských zařízení z přesvědčení, že jedině tak mohou z jejich ratolestí vyrůst vzdělaní lidé, zatímco na vesnici se jejich kvality nemají šanci rozvinout. Co ale skutečně potřebuje žáček na prvním stupni základní školy?

Já sama jsem tuhle důležitou část dětství prožila na venkovské škole v Lukové a dnes bych se nerozmýšlela a s důvěrou bych tam své dítko zapsala také. Dodnes vzpomínám na citlivý a osobní přístup kantorů ke každému žáčkovi, jakého se v přeplněných třídách městských škol určitě děti nedočkají. Atmosféra v malé třídě byla spíše rodinná. Všechny děti se dobře znaly a znala nás především i paní učitelka, která si mohla na každého udělat tolik času, kolik bylo potřeba a nic nešidila. Dokázala v každém žáčkovi rozpoznat a rozvíjet jeho vlohy či talent, aniž by tím zatěžovala nebo znevýhodňovala ostatní, ale také citlivě podpořit slabší děti, o kterých věděla, že na ně rodiče doma nemají tolik času, aby zvládaly probírané učivo.
Často si také s úsměvem připomenu naše hry o přestávkách a po vyučování na školní zahradě, na to, jak sem za námi jednou přišla i naše čtyři kůzlata, která nás nepozorovaně doprovodila až ke škole a během vyučování začala mečet pod okny třídy. Všichni jsme se na ně tenkrát vyběhli podívat, než mě paní učitelka poslala odvést je domů. Nikdy nezapomenu na procházky po vesnici a jejím okolí během hodin přírodovědy, výlety na kolech, školní tábory, opékání špekáčků na školní zahradě nebo spaní v tělocvičně na konci školního roku.
Roky strávené na Základní škole v Lukové byly pohodovým a hodnotným základem pro náš další život. Myslím si, že právě takový přístup a přívětivé prostředí je pro psychický rozvoj malých dětí mnohem důležitější, než nejmodernější učební pomůcky. Ani ty už dnes ale na většině venkovských škol nechybí...