Jdi na obsah Jdi na menu

Příspěvek maminky

23. 4. 2009
 
PŘÍSPĚVEK MAMINKY
 
Jmenuji se Eva Krsková a jsem maminka Miroslava Krska, který navštěvuje pátým rokem základní školu v Lukové.
Již moje tři starší děti chodily na tuto školu a všichni jsme po celou dobu nadmíru spokojeni. I když jsem ze začátku měla strach, jak budou děti zvládat výuku ve spojených třídách, ale ty to přijaly jako samozřejmost a vůbec jim to nevadilo, naopak si to moc chválily.
Můj nejmladší syn Mirek je zde posledním rokem. Za celých pět let jsem sledovala, jak Lukovská škola získává stále lepší úroveň, modernizuje se celá budova i učební metody. Můj syn každý den chodí rád do školy a je tam spokojený. Někteří, kdo tuto školu neznají, by mohli namítat, že je to pouhá vesnická školička, ale to je velký omyl. V mnoha ohledech jsem přesvědčená, a to i proto, že s tím mám zkušenost, že velké městské školy z velké části převyšuje.
Je zde útulné prostředí a klidná atmosféra. Děti se do školy těší, nemají stres a mají mnohem lepší přátelské kontakty mezi sebou, ale i k učitelům. Díky tomu, že je tu méně dětí, učitelé mají čas a možnost se dětem více věnovat, včas podchytit třeba šikanu nebo vycítit problém, který dítě trápí a včas s ním individuálně pracovat. Přizpůsobují výuku dětem. Nemají zvonění. Učitelé řídí hodinu podle toho, že pozorují, kdy už děti látka vyčerpává, nudí je a nedávají pozor. Poté hodinu přeruší a nechají děti odpočinout a odreagovat. K tomuto účelu dobře slouží kobereček s polštářky, který mají ve třídě. Děti jsou tak méně unavené a při další hodině dávají opět pozor. Kontakty mezi učiteli a žáky jsou otevřené a upřímné. Děti učitelům věří a vědí, že se na ně mohou spolehnout. Zároveň si však učitelé udržují respekt a autoritu. Škola je vybavená učebními pomůckami napomáhajícími při výuce, např.počítači, na kterých pracují v hodinách, ale i ve volném čase. Je zde i družinka, kam mohou chodit děti až do páté třídy a také toho všechny velmi rády využívají. I velká tělocvična, která slouží především v zimě a za nepříznivého počasí. V létě většinu času děti tráví venku na zahradě. Ta je velkou výhodou této školy. Za hezkého počasí zde probíhá i výuka, což mají děti moc rády. Jsou zde průlezky, houpačky, kolotoč i prostor pro fotbal a odpočinek. Pořádají se zde různé akce, jak pro rodiče s dětmi, tak i pro děti samotné, jako je např. slet čarodějnic, opékání buřtů nebo spaní ve škole venku ve stanech. Děti zde mají i svojí zahrádku, na které si pěstují zeleninu, kterou společně sklidí a snědí. Každé dítě tu má i svůj strom, který si samo s rodiči zasadilo a stará se o něj.
Škola má i další výhody. Neprobíhá tu klasické známkování, ale děti jsou tu hodnoceny formou písemného vyjádření. Dětem se to líbí a podle mého názoru jsou méně stresovány a hodnoceny opravdu podle toho co umí. Největší problém s tím mají jen babičky, které to nemohou pochopit a potřebují vidět známky. S tímto si už ale musíme poradit my maminky. Další novinkou v této škole jsou akce které škola pořádá, jak pro žáky, tak i pro celou vesnici.Jsou to dětský den, besídky pro důchodce, čertovská besídka a již druhým rokem i silvestr pro děti.Tato akce začíná v 10 hod.dopoledne, děti zde mají různé soutěže a hry, je pro ně nachystáno jídlo a pití.Ve dvanáct hodin oslaví nový rok přípitkem Rychlými špunty a pak s rodiči odcházejí domů. Děti mají také možnost navštěvovat plavecký výcvik. V zimě jezdí do haly bruslit a i když bydlíme na vesnici, je pro děti určitě přínosem týdenní pobyt ve škole v přírodě, který opravdu milují. Jezdí se také na atletické závody do okolních vesnic, do kina a divadla, na výstavy a výlety dokonce i na tajný výlet na kolech.
 Jsem nesmírně ráda, že tato škola funguje a tak skvěle prosperuje. Moje děti na ní stále vzpomínají. Jsem za ní vděčná. Vím, že je to opravdu dobrá škola s výborným pedagogickým personálem. Proto ji všem můžu jen doporučit. A věřím, že i nadále s ní budou spokojeni, jak všichni rodiče, tak inaše děti.